S A Ğ L I K
Toplam Ödül:
80 . 0 0 0 T L
Son Katılım:
25 Kasım 2020

Yarışmanın Amacı ve Konusu


Çekmeköy Kısa Film yarışması ilk yılında “Merhamet ve Adalet”, ikinci yılında “İhanet ve Direniş” ve üçüncü yılında “Komşuluk” temalarıyla ulusal çapta gördüğü yoğun ilgi ile sinema dünyasına yeni yetenekler ve yeni eserler katarak katkılar sağladı. Dördüncüsü düzenlenecek olan festivalde, bütün dünyayı derinden etkileyen Covid-19 virüsüyle değişen hayatlarımızın ortak gündemi olan “Sağlık” konusu yarışmanın teması olarak belirlendi.

Toplumsal bir varlık olan insanın yaşadığı her şey; toplumsal olaylar, insan ilişkileri, psikolojik sorunlar, hastalıklar, salgınlar, kıtlık, savaşlar, bağımlılıklar, doğal afetler bireyi ve toplumu fiziksel ve ruhsal sağlık açısından etkiler.

Tarih boyunca pek çok güçle mücadele eden insanoğlu gözle görülemeyen ve vücuduna sızdığı takdirde pek çok soruna yol açan virüsler ve bakterilerle mücadele etmiştir. Veba, suçiçeği, kolera, tifüs vb. hastalıklar bütün dünyada insan sağlığını tehdit eden, milyonlarca insanın ölümüne neden olan ve toplumsal, sosyal, ekonomik ve daha pek çok sistemi altüst eden salgınlardır. Ancak insanoğlunun hayatta kalma azmi ve hızla ilerleyen bilim sayesinde bu salgınlar atlatılmıştır.

İnsan sağlığının önemini daha iyi anladığımız bu günlerde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) ile mücadele edilmektedir. İnsanı hem bedenen hem de ruhen etkileyen bu salgının farklı toplumsal sorunları da ortaya çıkardığı gözlemlenmektedir. Pandemi ile birlikte pratik yaşamımızda öncelediğimiz birçok şey değişmiştir. Bu süreç belki büyük toplumsal değişimlere gebe olacaktır.

Hazırlanan “SAĞLIK” temalı kısa film yarışması ile sinemanın etki gücünden yararlanarak;

  • Sağlığın önemi, sağlıklı birey sağlıklı toplum algısı,
  • Bireysel ve toplumsal sağlığı etkileyen sorunlar/etmenler,
  • Teknoloji ile sağlığın kesiştiği noktalar,
  • Kişilerin bizzat yaşadığı ve/veya tanık olduğu sağlık/hastalık konularını çeşitli açılardan ele alındığı yapımlar üzerinden toplumsal farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır.